Kuchnia

słodkości

TORT CZEKOLADOWY.

Tort czekoladowy /tortownica o śr. 22 cm/:

Ciasto czekoladowe:

200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
40 g kakao
175 g miękkiego masła
2 jajka
150 ml śmietany 12% lub 18%

Wykonanie najprostsze na świecie: wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować na idealnie gładką masę (będzie bardzo gęsta) i podzielić ją na dwie części. Jedną część wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec do suchego patyczka (ok. 25 minut) w 180 stopniach. Po tym czasie ściągnąć upieczone ciasto, zostawić do ostudzenia i upiec drugą część w dokładnie ten sam sposób.


Masa czekoladowa:

75 g miękkiego masła
175 g gorzkiej czekolady (użyłam 74%)
80 g cukru pudru
czubata łyżeczka płynnego miodu
125 ml śmietany 12% lub 18%

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Dodać miód i śmietanę, zblendować. Cukier puder przeciać przez sitko i, cały czas blendując, dodawać go partiami. Masa będzie dość płynna, więc można ją wstawić do lodówki i co jakiś czas "podglądać", żeby nie stężała zbyt mocno.
Gdy będzie odpowiedniej gęstości, podzielić ją na dwie nierówne połowy (proszę nie bić za wyrażenie ;)): tą mniejszą posmarować jedną część ciasta, przykryć drugą i większą połową oblać tort z góry i boków. Ozdobić wg uznania.
Tort należy przechowywać w temperaturze pokojowej lub nieco niższej (ja trzymałam go w piwnicy pod przykryciem), ponieważ masa nie powinna całkiem stężeć, ale nie może być także za bardzo leista.
Najlepszy na drugi dzień w towarzystwie dobrej kawy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation