Kuchnia

jummi

CIASTO W 5 MINUT BEZ PIECZENIA (KINDER COUNTRY) - Przepisy Joli
CIASTO W 5 MINUT BEZ PIECZENIA (KINDER COUNTRY)
Składniki:

Duże opakowanie herbatników
Opakowanie prażonej pszenicy (ja użyłam chrupek śniadaniowych Kangus)
Krem:

Śmietanka 30% (250 ml) KONIECZNIE Z LODÓWKI!!!
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie)
Polewa:

1 tabliczka mlecznej czekolady
Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, wystudziłam. Śmietanę kremówkę ubiłam na sztywno (wraz z serkiem mascarpone). Powoli wlewałam białą czekoladę, która wystygła i dalej ubijałam, aż do połączenia składników. Na koniec dosypałam prażonej pszenicy i wszystko lekko szpatułką wymieszałam. Na blaszce o wymiarach 20×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam herbatniki, na nie wyłożyłam przygotowaną masę i przykryłam ponownie herbatnikami. Mleczną czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą układamy miseczkę, wsypujemy czekoladę połamaną na kosteczki i rozpuszczamy czekoladę mieszając). Gdy czekolada się rozpuściła polałam wierzch deseru. Wstawiłam do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation