Kuchnia

kuchnia

EFEKTOWNY, CHOĆ PROSTY TORT- "Malinowa Niespodzianka" by mysweetworld.pl


Składniki na tort o średnicy 18 cm i wysokości 8,5-9 cm:

około 300 g malin (najlepiej świeżych)

1 galaretka malinowa (do rozpuszczenia w 500 ml wrzątku- galaretkę rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wrzątku niż jest to podane na opakowaniu.)

500 ml śmietanki kremówki 30 % (schłodzoną przynajmniej przez kilka godzin w lodówce)

3 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

60 ml wrzątku

+kilka kropel oleju do nałuszczenia miski i tortownicy

do podania:

około 100 g malin



Zaczynamy od dopasowania odpowiedniej miski do tortownicy. Najlepiej żeby miska była przezroczysta. Po umieszczeniu miski w tortownicy powinno pozostać jeszcze około 1-2 cm miejsca nad nią i wokół niej.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić. Na kawałek ręcznika papierowego dodać kilka kropel oleju i natłuścić dokładnie przygotowaną miskę (warstwa tłuszczu ma być bardzo cieniutka) w misce umieścić maliny i zalać zimną, ale jeszcze nie ścinającą się galaretką. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na czas tężenia- około 2 godziny.

Wyjąć galaretkę z miski. Należy umieścić miskę w naczyniu z gorącą wodą- wystarczy kilka sekund. Gdy galaretka zacznie odchodzic od miski, przyłożyć dno tortownicy i lekko podważając wyłożyc ostrożnie galaretke na środek.

Rant tortownicy, również nasmarować cieniutką warstwą oleju używając ręcznika papierowego i założyć go na spód z galaretką. Włożyć do lodówki na czas ubijania śmietanki.

Odmierzyć w naczyniu z miarką 60 ml wrzątku i od razu wsypać żelatynę, mieszać energicznie, aż się rozpuści, a grudki nie będą wyczuwalne, ani widoczne. Przestudzić (do ubitej śmietany dodajemy jeszcze lekko ciepłą żelatynę).

Schłodzoną kremówkę ubić na puszystą pianę (mikser powinien pozostawiać po sobie wyraźny ślad, ale nie ubijać dłużej niż to konieczne, bo śmietana może się zważyć). Pod koniec ubijania dodać przesiany przez sitko cukier puder i jeszcze przez chwilkę miksować. Strumieniem wlewać lekko ciepłą żelatynę cały czas miksując i dobrze rozprowadzając ją po całej śmietanie (robimy to krótko, ale dokładnie i energicznie).Przelać na stężałą galaretkę i wyrównać. Śmietana powinna pokryć całą powierzchnię galaretki.

Formę przykryć folią spożywczą i umieścić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.

Mój sposób na szybkie wyjęcie tortu z tortownicy: W małym rondelku zagotować wodę. Opierając na nim tortownice i trzymając ją pod kątem i obracać wokół własnej osi . Rant tortownicy ogrzewany powinien byc tylko przez parę. Po chwili bez problemu wyjmujemy tort z tortownicy.

Na wierzchu ułożyć świeże maliny i podawać :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation