Kuchnia

słodycz

Mazurek z masłem orzechowym i polewą toffi

Spód:

180g masła orzechowego

375g mąki krupczatki

2 jajka

3 łyżeczki proszku do pieczenia

60g brązowego cukru lub zwykłego

skórka starta z 1 cytryny

Wszystkie składniki zagnieść w kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę.


Polewa:

3 łyżki masła

4,5 łyżki jasnego brązowego cukru

3 łyżki miodu

300ml śmietany kremówki

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować, podsypując mąką. Część można zostawić na utworzenie brzegów mazurka i ciastka do dekoracji. Wylepić nim dno prostokątnej blachy (25 x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (wtedy łatwiej wyjąć ciasto z formy i przenieść na kuchenny blat lub deskę). Piec 20 minut w temperaturze 180-190oC (do zezłocenia). Wyjąć i ostudzić.
Przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy masło, cukier i miód się rozpuszczą gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuje (prawie o połowę do konsystencji gęstej śmietany).


Ciasto polać gorącą polewą i obsypać uprażonymi solonymi orzechami.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation