Kuchnia

kolacje i śniadania

Pasta z soczewicy czerwonej bezglutenowa


1½ szklanki czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
1 cebula
2 marchewki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego + dodatkowo do wysmarowania formy
2 łyżeczki suszonego tymianku
4 łyżki mielonego siemienia lnianego lub bezglutenowej bułki tartej
garść natki pietruszki
2 liście laurowe
2 ziarneka ziela angielskiego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

1. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 3 szklankami wody. 2. Doprowadź do wrzenia, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut, aż soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę. 3. Wyjmij przyprawy i odstaw. 4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj marchewki starte na drobnej tarce, drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz tymianek. 5. Smaż na średnim ogniu, aż się delikatnie przyrumienią. 6. Podsmażone warzywa połącz z soczewicą, dodaj 2 łyżki siemienia lnianego, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. 7. W tym momencie masz dwie opcje: uzyskaną masę możesz przełożyć do pojemnika i używać jako pasty do smarowania lub pójść krok dalej i upiec pasztet. 8. W tym celu przygotuj keksówkę, wysmaruj olejem i posyp pozostałym siemieniem lnianym lub bezglutenową bułką tartą. 9. Przygotowaną masę przełóż do formy i piecz ok. 35–40 minut w 180˚C. 10. Ostudź przed krojeniem. Przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation