Kuchnia

ciasta i dania

Drożdżowe bułki z serem do odrywania podwójnie waniliowe
ciasto:
3 szklanki pszennej mąki tortowej (50 dag)
4 dag świeżych drożdży
10 dag masła
1 szklanka mleka
5 czubatych łyżek cukru
3 żółtka
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu lub 2 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią)
1/4 łyżeczki soli

nadzienie (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową):
25 dag twarogu co najmniej półtłustego (nie może być mokry)
1 żółtko
3 łyżki cukru
otarta skórka z połowy cytryny
szczypta soli
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu lub 2 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią)

do posmarowania i posypania:
2 łyżki masła
3 łyżki cukru

do wysmarowania formy:
1 łyżka masła


Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtko, cukier, skórkę cytrynową, pastę waniliową i sól. Roznieć widelcem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło i cukier, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła i cukru. Odstaw do przestudzenia.
Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj mleko z masłem i cukrem, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową, dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta (jeśli będzie za rzadka dosyp trochę mąki, jeśli za gęsta, dolej trochę mleka).
Stolnicę wysyp mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj przez kilka minut, aż będzie odstawać od rąk, w razie potrzeby dosyp trochę mąki.
Przełóż do miski wysypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 50 cm. Na jednej trzeciej dłuższego boku rozłóż masę serową, następnie zwiń w rulon. Lekko spłaszcz dłońmi. Pokrój na kawałki o szerokości około 3 cm (podczas krojenia masa serowa będzie się nieco wydostawać, ale się tym nie przejmuj).
Kawałki układaj przekrojonymi bokami do siebie w blasze wysmarowanej masłem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut (ja najczęściej nastawiam piekarnik na 40 stopni i do niego wkładam ciasto).
Wyrośnięte ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35-45 minut, aż wierzch będzie miał piękny, złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation