DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

jadłonomia · roślinne przepisy: Chrzanowy krem z groszku i kalarepy

Składniki na około 4- 5 porcji:
•2 pory, tylko biała część
•4 kalarepy
•1 1/2 szklanki mrożonego groszku
•3 - 4 łyżki świeżo startego chrzanu
•1 1/2 l bulionu
•2 - 3 łyżeczki soku z cytryny
•mała szczypta gałki muszkatołowej
•delikatny olej
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Pory pokroić na talarki, kalarepy obrać i pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać pokrojone warzywa oraz świeżo starty chrzan i smażyć ja na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut do czasu, aż pory bardzo zmiękną.
2.W tym czasie w niedużym rondelku zagotować wodę, dodać groszek i gotować go przez 4 - 6 minut, do czasu, aż będzie miękki, ale wciąż zielony i lekko chrupiący. Ugotowany groszek przecedzić na durszlaku i szybko przełożyć do lodowatej wody, kiedy woda zacznie się nagrzewać wylać ją i wlać nową partię zimnej wody. Dzięki temu groszek zachowa piękny kolor.
3.Odsypać pół szklanki groszku, jeśli chcecie posypać nim zupę. Do miękkich warzyw w garnku wlać bulion, gotować przez 5 - 10 minut, do czasu aż warzywa będą bardzo miękkie, następnie dodać groszek i wszystko zmiksować na gładki krem. Dodać sok z cytryny, szczyptę gałki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane zielonym groszkiem i lekko skropione ulubionym olejem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation