Inne
kulinarnie-
Tarta z mięsem mielonym, warzywami i masą serową
Składniki na ciasto:
160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
po pół łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na farsz:
400 g mielonego mięsa z indyka
2 średnie marchewki
3 średnie ząbki czosnku
połowa średniej cebuli
1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka fasoli czerwonej
1 pomidor
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki ketchupu
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżeczki serka naturalnego Linessa
starty ser Gouda (ilość taka, aby lekko zagęścić sos)
przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, oregano i tymianek, słodka czerwona papryka, papryka ostra.
Składniki na masę serową:
250 g serka naturalnego Linessa
ok. 40-50 g startego sera Gouda (dodałam na oko)
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek.
Rozpoczynamy od przygotowania farszu, a zatem rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni, po czym dodajemy posiekaną w miarę drobno cebulę. Gdy cebula już się lekko podsmaży dodajemy posiekany czosnek, aby lekko się zarumienił, po czym wrzucamy na patelnię mięso mielone i co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliło. W międzyczasie obieramy marchewki i ścieramy na dużych oczkach. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki (przyda się do dekoracji wierzchu tarty). Kiedy mięso przestanie być surowe dodajemy wszystkie przyprawy, po czym dorzucamy marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy marchewka lekko zmięknie dodajemy pomidory z puszki, fasolę, ketchup, koncentrat pomidorowy, mieszając poszczególne składniki z mięsem. By nieco zagęścić sos dodajemy trochę startego sera Gouda oraz serek naturalny dla lekkiego złagodzenia intensywności pomidorowego smaku. Dusimy farsz jeszcze przez kilka minut na mały ogniu, aby smaki mogły się przegryźć.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i formujemy z niego kulkę. Formę do tarty lub tortownicę (może być również okrągłe naczynie żaroodporne) smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy posypanej mąką do momentu, aż powstały okrąg będzie większy niż wielkość formy do pieczenia. Przekładamy ciasto nawijając go najpierw delikatnie na wałek i ostrożnie rozwijając w formie, aby ciasto się nie porwało. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, aby się lekko podpiekło. Po upływie tego czasu wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż lekko przestygnie.
W miseczce łączymy ze sobą serek naturalny, starty ser Gouda, jogurt naturalny oraz przyprawy.
Gdy ciasto przestygnie, rozkładamy na nim równomiernie farsz mięsny, przykrywamy masą serową, a na wierzchu układamy plasterki pomidora i posypujemy odrobiną sera żółtego. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
MA==