Kuchnia

śledzik i rybka

Sajgonki na zimno- Do przygotowania 8 sztuk potrzebujemy 60 g makaronu ryżowego, 8 arkuszy ryżowego papieru, 8 ugotowanych krewetek tygrysich, tajską bazylię, świeżą miętę, kolendrę, sparzone we wrzątku liście kapusty, dwie lekko podgotowane i pocięte w zapałki marchewki. Zaczynamy od makaronu. Zalewamy go wrzątkiem, zostawiamy na dwie minuty i odsączamy. Siekamy kolendrę, miętę (po 3 łyżki) i sparzoną kapustę (2 liście). Plastry papieru moczymy (po jednym) w misce z gorącą wodą, żeby zmiękły. Na każdy z nich kładziemy w rządku - krewetki, makaron, zioła i warzywa. Wszystko układamy w dolnej części kwadratowego arkusza, ale nie na samej krawędzi. Trzy pozostałe boki pozostają puste. Najpierw zakładamy jeden z bocznych brzegów, potem dolny i drugi boczny. Następnie ciasno zwijamy do góry. Sajgonki najlepiej smakują z sosami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation