Kuchnia

Przepisy - ciasta

Kostka malinowa z bezą
Składniki:

Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
Masa malinowa:

500 g serka mascaropne
500 g malin (świeżych lub mrożonch)
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
Bita śmietana:

500 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy lub 2 łyżeczki żelatyny
Ponadto:

1/2 szklanki nasączenia do biszkoptu (sok malinowy rozcieńczony wodą pół na pół, w wersji dla dorosłych sok malinowy można zastąpić nalewką malinową)
gotowe, pokruszone beziki do posypania ciasta ( lub beza upieczona z 2 białek i 100 g cukru)
Sposób przygotowania:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.

Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

Masa malinowa: Mascarpone pozostawić w lodówce, a z pozostałych składników przygotować frużelinę. W garnuszku umieścić maliny z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika. Jeśli przeszkadzają Wam pestki z malin, na tym etapie możecie przetrzeć sos malinowy przez sitko ( ja tego nie robiłam).

Rozpuszczoną żelatynę wlać do jeszcze gorącego sosu malinowego i bardzo dobrze wymieszać. Tak przygotowaną frużelinę dobrze schłodzić, najlepiej 2-3 godziny w lodówce.

Dobrze schłodzony serek mascarpone i zimną frużelinę umieścić w misie miksera. Zmiksować do powstania gładkiego kremu.

Bita śmietana:

Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i śmietan-fixami umieścić w misie miksera. Ubić na najwyższych obrotach na sztywno.

Składanie ciasta: Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem z soku malinowego. Wyłożyć i rozsmarować krem malinowy. Na kremie rozsmarować bitą śmietanę. Ciasto schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezikami.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation