Kuchnia

Żarcie :D

SOCZYSTY KURCZAK W KREMOWYM SOSIE MIODOWO-PAPRYKOWYM


Porcja: dla 2 dorosłych osób

SKŁADNIKI:

0,5l sosu beszamelowego
2 łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
3 łyżki miodu
Soł
Pieprz
2 filety z kurczaka
Maślanka



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Pociąć filety na mniejsze kawałki i zalać maślanką na 0,5-5h(im dłużej tym kurczak będzie bardziej kruchy i soczysty) przed smażeniem.

2. Przyrządzić sos beszamelowy wg tego przepisu.

3. Wsypać do niego przyprawy i miód i porządnie wymieszać.

4. Umyć filety z maślanki i usmażyć na oliwie lub włożyć do naczynia żaroodpornego bez tłuszczu i bez przykrycia i piec 20 minut w 200st, i wrzucić do sosu.

5. Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi i ogórkami kiszonymi.

Smacznego.

WSKAZÓWKI:

Sos z wrzuconymi do niego kluskami można odgrzewać, nie waży się.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation