Kuchnia

pieczenie ciast,

Szarlotka z Rabarbarem

Składniki na ciasto o wymiarach 25x36:
•450 g mąki
•300 g zimnego masła
•150 g cukru pudru
•2 żółtka
•1 jajko
•paczka cukru waniliowego
•szczypta soli

Składniki na masę:
•1 kg rabarbaru (już po obraniu i oczyszczeniu)
•3/4 szklanki cukru

Dodatkowo:
•200-300 g cukru pudru
•kilka kropel soku z cytryny
•odrobina zimnej wody
•4 łyżki utartych biszkoptów



Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto wysypać na stolnicę lub blat. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść, schłodzić w lodówce 1-2 godz.



W tym czasie przygotować masę.

Rabarbar obrać, oczyścić pokroić niedbale w średnie kawałki. Umieścić wraz z cukrem w rondlu. Przesmażyć do momentu, aż rabarbar zmięknie lecz pozostanie nadal spójny. Można również starać się odparować masę - jednak ja przełożyłam ją na sito by odciekła.

Połową ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem, ponakłuwać widelcem i piec w temp 180o C do lekkiego zrumienienia.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika; posypać biszkoptami utartymi biszkoptami, wyłożyć masę rabarbarową i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika na około 1 godz. Ciasto jest gotowe gdy wierzch jest ładnie rumiany.



Cukier puder utrzeć łyżką z sokiem z cytryny. Dodawać po łyżeczce zimną wodę, aż powstanie gładka, gęsta masa. Polukrować przestudzone ciasto.


http://feeriasmakow.blox.pl/tagi_b/6544/szarlotka.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation