Kuchnia

chlebowe smaki

Dzisaj upieklam chleb orzechowy ,jest poprostu pyszny

Przepis

Chleb orzechowy
700 gr maki pszennej
300 gr maki zytniej
1/2 L maslanki
14 gr suszonych drozdzy
1 lyzka soli ( nie kopiatej i nie za plaskiej )
250 gr orzechow wloskich
1/2 szklanki wody

Maslanke z woda wymieszac i podgrzac w mikrovali zeby byla lekko ciepla
Make pszenna i zytnia wymieszac w misce z sola ,drozdzami i orzechami,zalac maslanka i dobrze wyrobic ok 5 min . Odstawic do wyrosniecia na 30 min .Nawet jak nie za barco wyrosnie wylozyc na podsypana maka stolnice i zagniatac ciasto przez 5 min .Uformowac chleb i pokroic na wierzchu kratke ,przykryc sciereczka i zostawic do podwojenia wielkosci ...
Piekarnik nagrzac do 250 °C wlorzyc chleb i po 10 min zmniejszyc temperature do 180 °C piec 40 min .Miedzy czasie spryskiwac piekarnik zimna woda i od czasu do czasu wierzch chleba ...Po wyjeciu z piekarnika studzic na kratce ....
JEST WIELE PISANIA ;ALE NAPRAWDE MALO PRACY :Zycze smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation