Kuchnia

przetwory

ARABESKA II: Syrop z buraka (na kaszel)


Składniki:
- 1 średni burak
- 3-4 łyżki cukru

Buraka obrać i drobno pokroić albo zetrzeć na tarce jarzynowej. Zasypać cukrem w słoiku, trochę przemieszać i odstawić na około 12 godzin w ciepłe miejsce.
Następnie buraki odcedzić (nie wyrzucać, można je wykorzystać np. do ciasta :-), a powstały syrop pić 2-5 razy dziennie (małe dzieci: 2 x, starsze: 3x, dorośli: 3-5 x dziennie) po 1 łyżeczce.
Syrop działa wykrztuśnie, więc nie podajemy go na noc (najpóźniej 2 godziny przed snem).
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.


Uwagi:
Gotowy syrop najlepiej zużyć w ciągu 2-3 dni, dlatego nie opłaca się robić na raz większej ilości (chyba, że w kilkuosobowej rodzinie wszyscy kaszlą ;-)
- See more at: http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/2014/09/syrop-z-buraka-na-kaszel.html#sthash.6MMVoyG1.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation