Kuchnia

Pieczywo

Chleb pszenny na maślance

Składniki:
- 350g aktywnego zakwasu żytniego
- 200g mąki pszennej chlebowej
- 300g zwykłej mąki pszennej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (możecie dać zwykłą)
- 100ml wody
- 300ml maślanki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnuszki (można pominąć)

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w dużej misie i wymieszaj drewnianą łyżką. Zagnieć jednolite ciasto, a następnie przełóż je na oprószony mąką blat i ugniataj przez kolejne 5 – 7 minut, żeby aktywować gluten. Ciasto powinno być elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk.

Gotowe ciasto przełóż ponownie do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 8 – 12 godzin do wyrastania. Mniej więcej w połowie czasu wyrastania można naciągnąć brzegi ciasta pod spód, co sprawi, ze będzie bardziej puszyste, ale nie jest to konieczne.

Wyrośnięte ciasto wyrób krótko i uformuj okrągły bochenek, ponownie zaciągając brzegi ciasta pod spód. Misę wyłóż czystą ściereczką, posyp ją dokładnie mąką i przełóż do niej uformowany bochenek do kolejnego wyrastania. Zakryj wierzch chleba brzegami ściereczki i odstaw całość na kolejne 3 – 4 godziny. Chleb w tym czasie wyraźnie zwiększy objętość.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220ºC i zaparuj (jeśli pieczesz chleb na blasze). Wyrośnięty chleb ułóż na blasze do pieczenia, natnij z wierzchu i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez około 45 – 50 minut. Chleb możesz też upiec w żeliwnym garnku. Wstaw garnek razem z przykrywką do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę i włącz piekarnik. Gdy piekarnik będzie nagrzany, wyjmij garnek, przełóż do niego (ostrożnie!) wyrośnięty bochenek, natnij i wstaw przykryty do piekarnika. Piecz około 30 minut pod przykryciem, a potem zdejmij przykrywkę i dopiekaj bochenek kolejne 10 – 15 minut.

Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę do odparowania. Wystudź całkowicie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation