Kuchnia

ciasta i inne słodkości

CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
2 jajka
2 żółtka
80 g cukru
100 g masła bądź margaryny
40 g drożdży
1 szklanka mleka
Kruszonka:
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
Cukier,margarynę i mąkę łączymy ze sobą,aż zrobi się jednolite ciasto.Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.

Dodatkowo:
1/2 litra owoców
2 łyżki cukru waniliowego

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże,dodajemy 1 łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę bądź masła rozpuszczamy na wolnym ogniu,studzimy.
Przesianą mąkę łączymy ze szczyptą soli,dodajemy cukier,jajka,wystudzoną margarynę i zaczyn.Wyrabiamy na gładką masę,odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.Następnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wystarczająco podrośnie wykładamy owoce oraz posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 50 min w 180 st C. Posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation