Kuchnia

domowe wędliny i mięska

Przepis na schabik dojrzewający

-1,5kg schabu bez kości umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do prostokątnego naczynia,
-1/2 szkl. cukru natrzeć schab, przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na 36 godzin,
-odlać płyn ze schabu, umyć naczynie i schab i osuszyć,
-1/2 szkl. soli natrzeć osuszony schab, przykryć folią i wstawić na 36 godz. do lodówki,
-odlać płyn ze schabu, umyć naczynie i schab i osuszyć,
-główkę wyciśniętego czosnku+2 łyżki majeranku+1/2 łyżeczki papryki ostrej+1/2 łyżeczki papryki słodkiej+1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego wymieszać i natrzeć osuszony schab,
-przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny,
-wyjąć schab razem w przyprawami i włożyć do gęstej siatki tak, aby przyprawy nie wyleciały (można użyć gazy lub pończoszki

-powiesić w siatce na 4 doby w przewiewnym miejscu, np. w kuchni, a potem konsumować, pokrojony w cieniusieńkie plastereczki

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation