Ogród

Pod gołym niebem....

Przepis na Sernik z jogurtów greckich pod kokosową pierzynką - Be Fit Be Strong - KatalogSmaków.pl
Składniki na sernik:
- 1200g jogurtów greckich
- 60g roztopionego masła
- 50g mąki ziemniaczanej
- 50g ksylitolu (można więcej)
- 5 jajek
- laska wanilii
- szczypta soli

Jogurty mieszamy z cukrem. 2 żółtka oddzielamy od białek. Do jogurtów dodajemy po jednym całe 3 jajka i 2 żółtka, ciągle miksując. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ziarenka z laski wanilii i ostudzone, roztopione masło, mieszamy. W osobnej misce 2 białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie łączymy z jogurtową masą. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia (u mnie z odpinanym dnem, lecz uważajcie, jeśli macie nieszczelną tortownicę, warto umieścić ją dodatkowo w żaroodpornym pojemniku lub w formie do tarty, gdyż masa może nieco wypłynąć). Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 1h w 170 stopniach, delikatnie się zarumieni. Następnie wyłączamy grzanie i pozostawiamy przez 15 minut, uchylamy drzwiczki i trzymamy w piekarniku przez kolejne 15 minut (to zapobiegnie opadnięciu sernika). Studzimy i umieszczamy w lodówce.

Składniki na kokosową pierzynkę:
- 400ml mleczka/śmietanki kokosowej umieszczonej kilka godzin wcześniej w lodówce
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki ksylitolu
*opcjonalnie: wiórki do posypania

Po umieszczeniu puszki mleczka/śmietanki kokosowej w lodówce oddzieli nam się stała masa od płynnej. Stałą - krem kokosowy wyjmujemy za pomocą łyżki, a wodę pozostałą w puszce, używamy np. do naleśników. Do kremu kokosowego dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy schłodzony sernik, posypujemy wiórkami i ponownie umieszczamy w lodówce, do delikatnego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation