Kuchnia

Zapiekanki

ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI I KURCZAKIEM

SKŁADNIKI

4 PORCJE
CIASTO KRUCHE
110 g mąki pszennej
50 g masła, schłodzonego
mała szczypta soli
1 jajko
1 łyżka mleka
NADZIENIE
500 g ziemniaków + 1 łyżka śmietanki kremowej 30% +1 łyżka masła
250 g świeżych borowików (lub grzybów mieszanych: pieczarki, podgrzybki)
2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
200 g piersi kurczaka, pokrojonej na kawałki
1/2 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego
1 łyżka sosu sojowego
150 g sera z niebieską pleśnią (np. łagodny Valbon Bleu) lub łagodny Brie, Camembert
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Przygotować formę żaroodporną o wymiarach około 15 x 21 cm. Ciasto kruche: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól i 3/4 jajka (resztę pozostawić na glazurę). Wyrabiać ręką rozcierając masło z resztą składników i łącząc składniki w kulkę, dodając łyżkę mleka. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny lub na kilkanaście minut do zamrażarki.
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, dodając łyżkę śmietanki i masła, doprawić solą. Ziemniaki wyłożyć na dno żaroodpornej formy i docisnąć, odstawić do wystudzenia.
Grzyby dokładnie oczyścić nożykiem z listków i piasku, przetrzeć wilgotną ściereczką. Pokroić na 1/2 cm plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, grzyby i kurczaka. Oprószyć lekko solą i smażyć na większym ogniu przez około 4 - 5 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż składniki delikatnie się zrumienią (jeśli ogień będzie za mały, grzyby zamiast lekko się zrumienić - puszczą sok i nie będą jędrne).
Wlać bulion i sos sojowy, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i smażyć przez około 3 - 5 minuty, aż kurczak i grzyby będą miękkie i sos zredukuje się do 1 - 2 łyżek.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na warstwę ziemniaków wyłożyć nadzienie z grzybów i kurczaka, na wierzch położyć plasterki sera.
Zimne ciasto kruche rozwałkować podsypując blat i wałek z ciasta mąką. Ciasto składać na pół i znów rozwałkować. Czynność powtórzyć jeszcze kilka razy, co spowoduje, że po upieczeniu ciasto będzie bardziej kruche.
Położyć na warstwie sera, docisnąć do brzegów formy (lub do jej wewnętrznych boków). Wierzch posmarować resztą roztrzepanego jajka. Ciasto przebić nożem w 2 - 3 miejscach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione.
PROPOZYCJA PODANIA

np. sałatka z gruszką, awokado i sosem winegret
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation