Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Zupa krem z żółtej fasolki szparagowej i pietruszki

ZUPA KREM Z ŻÓŁTEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ I PIETRUSZKI
(przepis na 4 porcje)
350g żółtej fasolki szparagowej,
2 średniej wielkości korzenie pietruszki,
1 marchewka,
2 średnie ziemniaki,
1 łodyga selera naciowego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 kostka (100g) serka topionego (np. złoty ementaler),
4 szklanki bulionu warzywnego,
sól i pieprz,
1 płaska łyżeczka przyprawy curry,
1 łyżka klarowanego masła lub oleju,
natka pietruszki do posypania

W garnku rozgrzać masło lub olej. Dodać posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu, mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, seler naciowy, pietruszkę i marchew. Wszystko razem smażyć jeszcze 4-5 minut, mieszając, żeby warzywa nie przywarły do dna garnka. Następnie wlać bulion, dodać pociętą na kawałki fasolkę, zagotować i gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia, dodać serek topiony oraz curry i całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation