Kuchnia

Kuchnia fit

Muffinki bananowo – jabłkowe | Anna H.Niemczynow

Pyszny, prosty przepis na muffinki bananowo – jabłkowe. Jeden, dwa do popołudniowej kawy z pewnością nie zaszkodzi. Zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

300 g dojrzałych bananów (ok 4 małe szt)
200 g utartych na grubych oczkach jabłek (ok 3 duże sztuki)
150 g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki oleju kokosowego (może być rzepakowy)
1 jajo
2 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki sody
Przygotowanie:

Banany obieramy i wrzucamy do miski. Rozgniatamy je widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masa powinna zawierać grudki bananów i jabłek ( nie miksujemy!).
Przekładamy ciasto do papierowych foremek. Mi wyszło aż 16 sztuk. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Muffinki bardzo długo zachowują świeżość. Przez to, że są wilgotne w środku, możemy cieszyć się ich smakiem nawet przez kilka dni, jednak najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, wyjęte prosto z piekarnika. Wtedy zajadamy je łyżeczką.

Polecam i życzę smacznego :-)

Ania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation