Kuchnia

sernik na zimno

Sernik z musem truskawkowym - przepis - I Love Bake
SKŁADNIKI NA SPÓD Z HERBATNIKÓW:

2 szklanki zmielonych herbatników
4 łyżki masła, roztopionego
1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

900 g twarogu mielonego, półtłustego
175 g śmietanki 30 %
30 g maki ziemniaczanej
320 g cukru
3 jajka
skórka otarta z 1 cytryny

SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:

250 g truskawek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka z cytryny

DODATKOWO:

kilka pokrojonych truskawek do dekoracji

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Tortownicę o śr. 24 cm zabezpieczamy folią spożywczą, następnie folia aluminiową. Brzegi formy powinny być szczelnie owinięte, aby nie dostała się podczas pieczenia woda.

Herbatniki łączymy z roztopionym masłem oraz cukrem waniliowym. Wykładamy na spód tortownicy i dociskamy, aby utworzyć równą powierzchnię.

250 g twarogu łączymy ( mikserem ) z 100 g cukru oraz 30 g mąki ziemniaczanej, wcześniej przesianej przez sitko. Następnie cały czas miksując dodajemy resztę sera, cukru oraz po jednym jajku. Na koniec, gdy składniki będą dobrze połączone wlewamy powoli śmietankę oraz dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy na średnich obrotach. Masę wylewamy delikatnie na spód z herbatników. Tortownicę wkładamy do naczynia żaroodpornego z wodą. Wysokość wody powinna sięgać do połowy formy. Pieczemy w temp. 175 C przez 1-1,15 min. Brzegi sernika powinny być lekko zarumienione i odstawać od formy. Gotowy sernik zostawiamy do wystudzenia. Następnie przez noc schładzamy w lodówce.

Truskawki przekrawamy na 4 części i przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrami, dodajemy sok z cytryny oraz skórkę. Łyżką lekko miażdżymy owoce, połowa powinna być nienaruszona. Chwilę gotujemy, zbierając łyżką pianę powstającą podczas gotowania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3-4 łyżkach zimnej wody. Całość gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Studzimy, następnie wykładamy na środek sernika. Dekorujemy świeżymi truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation