Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

. Ciasto jest idealnie kruche, nie namaka (dzięki mielonym migdałom i mące ziemniaczanej na spodzie), a całość wciąż soczysta i bardzo truskawkowa.
Galette przepysznie smakuje z łyżeczką gęstej śmietany lub kulką lodów waniliowych.

składniki:

225g mąki pszennej
50g cukru pudru
duża szczypta soli
125g masła
2 łyżki wody
1 łyżka jogurtu naturalnego
ok. 700g owoców
3 łyżki cukru trzcinowego + dodatkowo
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kremowa śmietanka (do posmarowania)
Mąkę, cukier i sól przesiać na kuchenny blat. Dodać masło. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Dodać wodę i jogurt naturalny, posiekać jeszcze chwilę nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 20 minut w lodówce.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w zależności od wielkości na ćwiartki i połówki. W miseczce wymieszać cukier trzcinowy, mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy 30cm. Przełożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiając kilkucentymetrowy margines ciasta wysypać równomiernie mieszankę cukru, migdałów i mąki. Na nią wyłożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć na truskawki. Kolejno posmarować je śmietanką, całość posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 40 minut w 180st.C aż spód i boki ciasta zarumienią się.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation