Kuchnia

PIEROGI KLUSKI NALEŚNIKI

Placuszki z kaszy jaglanej

SKŁADNIKI:
Kasza:
1 szkl suchej kaszy jaglanej
2 szkl wody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka masła
Ponadto:
1 jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej (niekoniecznie, jeśli dane było mało wody do miksowania)
1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Kaszę przelać gorącą wodą, wrzucić do wrzątku z dodatkiem soli i masła, gotować do miękkości na małym ogniu. Zamiast tego można ugotować 2 woreczki kaszy - zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski, dodać jajko i tyle wody, żeby dało się kaszę zmiksować blenderem.
3. Do zmiksowanej kaszy dodać mąki, proszek i cukier puder, wymieszać dokładnie.
4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię (lepiej robić małe placuszki - łatwiej będzie je przekręcić, smażyć na rumiano.

Podawać z dowolną konfiturą (u mnie wiśniowa) lub obsypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation