Kuchnia

Kulinaria

Przepis na kruche ciasto z kajmakiem i puszystym mascarpone

Skład:

150 g mąki

30 g cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

1/2 puszki gotowej masy kajmakowej

250 g serka mascarpone

300 g serka naturalnego

150 g cukru pudru

2 żółtka

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)

garść płatków migdałów



A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 25 minut, aż uzyska złoty kolor.

3. Sparzone żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy serek naturalny oraz mascarpone i ubijamy na wyjątkowo głądką masę. Na końcu dodajemy startą skórkę cytrynową. Naczynie z masą owijamy w folię i umieszczamy do lodówki na 30 minut. Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy na powierzchnię cienką warstwę masy kajmakowej. Następnie wyjmujemy z lodówki masę z mascarpone i nakładamy nią na warstwę kajmaku. Na końcu posypujemy prażonymi płatkami migdałów!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation