Kuchnia

Przetwory

http://www.karointhekitchen.com/ciasta-desery/lemon-curd-idealny-krem-cytrynowy/

Składniki:
3 duże, gruboskórne dojrzałe cytryny –minimum 500g
200g drobnego białego cukru
40g masła 82% tłuszczu
2 całe jajka L
2 żółtka
1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej lub ryżowej

Im bardziej żółte, dojrzałe cytryny – tym bardziej soczyste. I do tego przepisu nadadzą się największe cytryny jakie jesteście w stanie znaleźć. Mogą być te o grubej skórce – łatwo ją zetrzeć, a z takich owoców o wiele prościej wycisnąć też sok, gdy – w przeciwieństwie do cytryn o cienkiej skórce – nie rozpadną się w ręce.Cytryny myjemy najpierw w zimnej, potem ciepłej bieżącej wodzie żeby pozbyć się konserwującego wosku z owoców. Zagotowujemy wodę i cytryny dodatkowo parzymy wrzątkiem. Ścieramy ze wszystkich po kolei skórkę, na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Całą startą skórkę wkładamy do rondelka.Cytryny turlamy po blacie, lekko je do niego dociskając, następnie kroimy na połowy i wyciskamy z ich sok. Mocno i namiętnie – powinniście uzyskać około 150-170ml soku. Sok wlewamy do rondelka. Dosypujemy skrobię ziemniaczaną, wbijamy dwa całe jajka. Z dwóch kolejnych jajek potrzebne nam tylko żółtka – wbijamy je do rondelka, a białka zostawiamy sobie np. na bezę.Do rondelka wsypujemy odważony cukier i całość dokładnie mieszamy – ja robię to trzepaczką balonową, ale można też po prostu zmiksować. Stawiamy miksturę na mały gaz i powoli podgrzewamy, cały czas mieszając. Po 6-7 minutach mikstura będzie już mocno ciepła – mieszamy dalej.Podgrzewamy, mieszamy, a masa zaczyna robić się gęsta i szklista.

To stałe mieszanie jest bardzo, bardzo ważne. Nie pozwala ściąć się jajkom na pasemka, a spulchnia i napowietrza cały krem przez to, że jajka są stale mocno rozbite.

Gotujemy krem, stale mieszając, około 2-3 minuty od czasu zagotowania. Wrzucamy pokrojone na drobne fragmenty masło i dokładnie łączymy je z kremem. Ściągamy z ognia, przelewamy do słoika. Dajemy kremowi całkowicie ostygnąć i dopiero wtedy słoik zamykamy.W lodówce lemon curd spokojnie może stać 2 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation