Kuchnia

kuchnia

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 100 gram
jajko, 1 sztuka
oliwa, 1 łyżka
sól
Farsz:
szalotka, 1/2 sztuki
czosnek, 1 ząbek
oliwa, 1/2 łyżki
świeży szpinak, 50 gram
bazylia, 10 liści
ricotta, 100 gram
tarty parmezan, 1 łyżka
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Dodatkowo:
białko do smarowania
parmezan do posypania
szynka parmeńska, 2-3 plasterki

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrobić gładką, elastyczną masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Zarumienić na oliwie. Dodać umyty i osuszony szpinak. Chwilę dusić. Powinien zmniejszyć swoją objętość. Wystudzić i drobno posiekać. Bazylię również pokroić. Zieleniznę połączyć z ricottą i parmezanem. Przyprawić.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Na połowie ułożyć po 1 łyżeczce farszu w pewnych odstępach. Ciasto między nadzieniem posmarować rozbełtanym białkiem. Przykryć drugą połową ciasta. Dokładnie zlepić. Wycinać kwadraty radełkiem.
Gotować w dużej ilości osolonej wody do wypłynięcia ravioli.
Podawać posypane parmezanem i zarumienioną szynką parmeńską. Z podanych składników wyszło 10 pierożków.Ravioli z ricottą i szpinakiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation