Kuchnia

wege

jadłonomia · roślinne przepisy
Drożdżowa strucla z pieczarkami z koprem, świeżym szpinakiem i suszonymi podgrzybkami

Składniki na ciasto:
•200 g mąki pszennej
•dwie czubate łyżki mąki pszennej razowej
•pół szklanki ciepłej wody
•dwie łyżeczki suchych drożdży
•1/2 łyżeczki cukru
•1 łyżeczka soli
•2 łyżki oliwy
•2-3 łyżki mleka

Składniki na farsz:
•300 g pieczarek
•2 garście świeżego szpinaku
•1 cebulka
•2-3 suszone grzyby zmielone w młynku
•pół pęczka świeżego kopru
•ząbek czosnku
•szczypta gałki muszkatołowej
•sporo soli i czarnego pieprzu
•olej

Przygotowanie:
1.Najpierw wyrabiam ciasto. Mąkę mieszam z drożdżami, solą i cukrem, następnie dodaję wodę i oliwę. Ciasto wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba lub robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 5-10 minut, następnie ciasto przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny a najlepiej na 1-1 1/2 godziny.
2.W międzyczasie pieczarki kroję w plastry, cebulę siekam w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewam olej, dodaję cebulę i podsmażam ja przez 2-3 minuty, następnie dodaję pieczarki i duszę je aż do miękkości przez około 10-15 minut. Gotowe pieczarki solę i pieprzę, doprawiam koprem, suszonymi grzybami, gałką oraz pokrojonymi w paski liśćmi szpinaku. Całość dokładnie mieszam i studzę.
3.Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni. Przestudzony farsz dokładnie odcedzam - pieczarki mogą puścić sok, więc dobrze odcedzić je na sitku albo chociaż odcisnąć, inaczej ciasto w środku może się nie dopiec. Następnie ciasto rozwałkowuję w kształt zbliżony do prostokąta, wykładam na niego przestudzony farsz i zawijam wzdłuż dłuższej krawędzi. Zrolowaną struclę smaruję mlekiem i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekę przez około 20 minut. Jem na obiad z furą surówki, a to co zostanie pakuję następnego dnia do szkoły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation