Kuchnia

wege

Najłatwiejsze kulki mocy - erVegan

Składniki na około 15–18 sztuk:
2 szklanki mieszanki orzechów i nasion (użyłem orzechów laskowych, nerkowców, migdałów i ziaren słonecznika)
1 szklanka górskich płatków owsianych
1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
½ łyżeczki miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli
ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, chili
dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane

Print Friendly, PDF & EmailWydrukuj przepis
1. W blenderze z nasadką o ostrzach S zmiel bardzo drobno mieszankę orzechów i przesyp ją do większej miski wraz z wanilią, solą i wybranymi przyprawami. Do mielenia możesz równie dobrze użyć młynka do kawy.
2. Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski.
3. Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do małej szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.
4. Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem lub rękoma. Powoli dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna.
Zazwyczaj szklanka całych płatków owsianych jest wystarczająca, jednak zależy to od stopnia namoczenia i rodzaju użytych daktyli. Gdyby okazały się za suche – dodawaj po odrobinie wody pozostałej z moczenia daktyli.
5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek.
6. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.
7. Ozdabiaj kulki, wcześniej zwilżając je odrobiną wody (wystarczy zaledwie na opuszkach palców), i odkładaj na papier do pieczenia.
8. Gotowe! Kulki najlepiej jeść po dobrym schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation