Kuchnia

Ciasta wytrawne

Na ciasto potrzebujemy :

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
0.5 szklanki maki żytniej (typ 720)
1 jajko
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na farsz:

4 jajka
200 ml śmietanki 10 % (z powodzeniem zastępuje tłustą kremówkę)
4 łyżki startego żółtego sera (wedle waszego gustu)
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
szparagi- a kiedy skończy się na nie sezon pojawi się bób, który świetnie się sprawdzi, albo mrożony zielony groszek – tarta całoroczna !
Wszystkie składniki ciasta zagniatam w zwartą kulkę. Blat podsypuję mąką i rozwałkowuję na cienki płat. Wykładam nim wcześniej wysmarowaną formę i wkładam na 10 minut do piekarnika( rozgrzanego do 180 stopni) , by lekko się zapiekł.

W tym czasie szykuję farsz. Mieszam jajka ze śmietanką, ścieram ser. Dodaję sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku. Szparagi łamię, by pozbyć się zwłókniałych końcówek. Główki odkrajam i wrzucam w całości. Resztę łodyżek kroję w mniejsze kawałki. Wylewam masę jajeczną na podpieczony spód i wrzucam w nią szparagi. Piekę 20-30 minut w 180 stopniach. Podaję z sałatką polaną kwaskowym winegretem. Gotowe !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation