Kuchnia

DOBRE PRZEPISY

MangoPapaja: Grillowany łosoś z kozim serem, grillowanym mango i gruszką z prostą sałatką i brokułem na parze

Składniki:

• 350-400 gram filetu z łososia


• 200 gram brokuł


• garść roszponki


• pół mango


• 1 mała gruszka


• 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure


• 1/4 pęczka natki pietruszki


• sól


• grubo mielony pieprz


• sok z limonki




Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, bez dodatku soli. Filet z łososia pozbawiamy skóry i ości, doprawiamy solą i grubo mielony pieprzem oraz sokiem z limonki. Mango kroimy w grube paski a gruszkę na ćwiartki lub ósemki. Patelnię grillową rozgrzewamy dość mocno i grillujemy na niej owoce z każdej strony, tak długo aż uzyskamy charakterystyczne paski. Następnie grillujemy łososia: 4 minuty od strony skóry+ 1 minuta z drugiej strony, ponownie przekładamy go na stronę skóry i pozwalamy mu odpocząć kilka minut. W tym czasie układamy na nim pokrojony w kostkę kozi ser i część pokrojonych w kostkę grillowanych owoców. Na talerzu układamy roszponkę, na niej pokrojone w kostkę grillowane mango i gruszkę, następnie wykładamy na talerz ugotowane na parze brokuły oraz łososia. Doprawiamy pieprzem oraz solą i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation