Kuchnia

pastaa

MAKARON ze SZPINAKIEM ♥♥♥ Prosty i szybki w wykonaniu, a jaki pyszny ! ! ! Składniki: 250 g makaronu jaki lubicie, my użyliśmy fettucine, 1 łyżka oliwy, 1 mała cebula, posiekana, 3 ząbki czosnku, posiekane, 1/4 szklanka wywaru warzywnego, 1 łyżka mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 250 g świeżego szpinaku, 1/4 szklanki startego parmezanu, sól, pieprz, 1/4 łyżeczki czosnku w proszku, bułka tarta: 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, wyciśnięty, 1/4 szklanki bułki tartej, Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, podsmażcie, dodajcie czosnek, smażcie jeszcze chwilę. W osobnej miseczce wymieszajcie ze sobą wywar z mąką. Tak przygotowaną miksturę wlejcie na patelnię i dodajcie mleko, mieszajcie energicznie, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Zmniejszcie ogień, dodajcie liście szpinaku, poczekajcie aż zmniejszą swoją objętość. Dodajcie sól, pieprz i czosnek w proszku. Zdejmijcie z ognia i dodajcie parmezan, wymieszajcie aż się rozpuści. Na małej patelni podgrzejcie masło, dodajcie czosnek i bułkę tartą, smażcie aż się zrumieni. Do sosu dodajcie ugotowany, odcedzony makaron, wymieszajcie i posypcie podsmażoną bułką tartą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation