Kuchnia

nalewki

Nalewka z truskawek

Składniki :



2 kg truskawek
1 kg cukru
skórka starta z 1 cytryny
8 goździków
laska cynamonu
3 ziarenka kardamonu
0,5 L spirytusu



Opis wykonania :


1.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek , umieszczamy w dużym słoju i zasypujemy cukrem odstawiamy na 1-2 dni mieszając kilka razy dziennie (w upały należy uważać gdyż truskawki mogą fermentować , dlatego gdy tylko puszczą troszkę soków zalewam spirytusem).




2.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, nalewkę odstawiamy na ok. 4 tygodnie lub do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nalewkę trzeba co jakiś czas zamieszać, by resztka cukru się rozpuściła. Później nalewkę przelewamy przez gazę lub filtr do kawy :) i zamykamy szczelnie w butelkach. Jeżeli nalewka będzie dla was zbyt mocna możecie ją rozcieńczyć woda źródlaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation