Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Autor: Wypieki Beaty

Składniki
•2 szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•¾ szklanki cukru
•2 łyżeczki cukru z wanilią
•3 łyżki kakao
•¾ szklanki mleka
•1 jajko
•¼ szklanki oleju
•1 szklanka wiśni (może być 1,5)



Wykonanie
1.Wiśnie wydryluj.
2.W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
3.Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj (ja musiałam dodać odrobinę więcej mleka, bo ciasto było według mnie trochę za gęste).
4.Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
5.Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
6.Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (ja piekłam troszkę dłużej, bo po 50 minuta patyczek był dalej mokry - można wtedy przełączyć na grzanie tylko od dołu, aby góra ciasta się nie spiekła).
7.Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.



Notatki

Przepis na keksówke 25 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation