Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Moje Wypieki | Truskawkowiec

Składniki na spód:

2 opakowania herbatników typu petitki (można zastąpić biszkoptami)

Składniki na masę serową:

700 g truskawek (podzielone na pół: 350 g zmiksowanych blenderem i 350 g pokrojonych)
5 łyżek cukru pudru (ilość do smaku)
2 opakowania galaretki truskawkowej
3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
125 ml (pół szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36%*
500 g serka kremowego lub twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie

Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ciastkami.

Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestudzenia.

350 g truskawek i cukier puder zmiksować dokładnie blenderem. Dodać serek kremowy lub twaróg i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Przestudzone galaretki dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do mieszanki truskawkowej. Wstawić masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki do stężenia.

Po stężeniu dowolnie ozdobić, pokroić w kostkę i podawać. Przechowywać w lodówce.

* Zamiast można dodać jogurtu naturalnego, w wersji light.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation