Kuchnia

ciasta

Składniki

* herbatniki (takie najzwyklejsze w świecie) w ilości aby wyłożyć dno formy 24 x 36 lub odrobinę większej
* biszkopty (te długie. Użyłam opakowanie 200g, takie jak do tiramisu)

Krem:
* 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
* 750 ml mleka
* 250 g masła (można i margarynę, ale wtedy proponuję dodać jeszcze do budyniu 1 łyżkę mąki)
* 4 łyżki cukru

Mus truskawkowy:

* 500 g truskawek - zmiksować
* 1 - 2 łyżki żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia
* opcjonalnie można dodać cukier (ja nie dawałam)

Masa śmietanowa:

* 500 ml śmietanki kremówki 30 - 36%
* 2 łyżeczki żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia
* 1 opakowanie cukru waniliowego (mam taki z dodatkiem wanilii)

Wierzch ciasta:

* 500 g truskawek
* 2 galaretki truskawkowe
* 500 ml wody do galaretek
Przepis

Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego.
Zagotować 2 szklanki mleka a w trzeciej wymieszać budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do zagotowania budyniu. Wystudzić dobrze (niczym nie przykrywam budyniu i nie mieszam w trakcie studzenia. Po całkowitym wystygnięciu, ściągam delikatnie powstały na wierzchu kożuch i go wyrzucam). Utrzeć masło na puch i dodawać stopniowo, po 1 łyżce zimny budyń. Masę rozsmarować na herbatnikach.
Na kremie układamy, leciuteńko wciskając biszkopty, robiąc pomiędzy nimi odstępy ok. 1 cm. Ja układałam tą wąską końcówką a nie na płask (takie płotki biszkoptowe powstają).
Truskawki zmiksować i dodać do nich rozpuszczoną żelatynę. Jak mus zacznie tężeć (na co ja nie poczekałam i stąd ta wpadka), wylewamy go pomiędzy płotki biszkoptowe.
Śmietanę wraz z dodatkiem cukru waniliowego ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Wyłożyć na mus truskawkowy. Na wierzch poukładać truskawki i zalać galaretką truskawkową (taką lekko ścinającą się)
Całośc wstawić do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation