Kuchnia

Natura

Marmolada z bzu czarnego.

300 g obranych i umytych owoców bzu czarnego
200 – 250 g jabłek obranych, pokrojonych na kawałki – ogryzki zachowane
200 g cukru
sok z jednej cytryny

Owoce bzu myjemy i płuczemy.Do garnka z grubym dnem wsypujemy owoce bzu, jabłka i cukier. Dodajemy ogryzki z jabłek, które dostarczą nam trochę dodatkowych pektyn: trzeba tylko pamiętać, żeby przed przelaniem do butelek je wyciągnąć! Podgrzewamy całość – bez czarny po kilku minutach puści soki. Smażymy na średnim ogniu przez 10 min, aż całość zacznie bulgotać.
Zmniejszamy ogień na malutki, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.
Smażymy na wolnym ogniu, aż dżem zredukuje się o co najmniej 1/3.
Przelewamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation