Kuchnia

Kuchnia

"Sałatka na grilla w słoiku"


"Sałatka na grilla w słoiku"
Składniki:

4 ugotowane ziemniaki
200 g pieczarek
2 dymki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/4 sałaty lodowej
pieprz
2 łyżki oliwy

Sos:

400 ml jogurtu greckiego
4 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu


Przygotowanie:

Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy.

Ugotowane (najlepiej w mundurkach) ziemniaki kroimy w kostkę i połowę układamy na dnie słoika.

Dymki drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Pod koniec smażenia doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Połową usmażonych pieczarek posypujemy ziemniaki w słoiku.

Do kubeczka z jogurtem greckim dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Kolejną warstwę w słoiku robimy z sosu.

Następnie robimy warstwy z pozostałych warzyw, każdą przekładając sosem.

Po zapełnieniu słoika, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do lodówki.

Idealna w transporcie na grilla. ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation