Inne

tapety

10 groźnych dla zdrowia związków chemicznych obecnych w żywności.

GLUTAMINIAN SODU
Jego hi­sto­ria sięga roku 1908, gdy ja­poń­ski na­uko­wiec wy­eks­tra­ho­wał z li­stow­ni­cy ja­poń­skiej, ja­dal­ne­go wo­do­ro­stu, kwas glu­ta­mi­no­wy – zwią­zek od­po­wie­dzial­ny za uni­kal­ny smak tej ro­śli­ny, okre­śla­ny jako umami. Nie­dłu­go póź­niej glu­ta­mi­nian sodu, czyli sól so­do­wa kwasu glu­ta­mi­no­we­go, tra­fi­ła do ko­mer­cyj­ne­go użyt­ku, a w końcu pod­bi­ła pod­nie­bie­nia za­chod­nich kon­su­men­tów. Ten wzmac­niacz smaku do­da­wa­ny jest do roz­ma­itych po­traw, m.​in. zup, prze­two­rzo­nych mięs, sosów, ale także na­po­jów i sło­dy­czy. Choć jest uzna­wa­ny za ge­ne­ral­nie nie­szko­dli­wy przez in­sty­tu­cje zaj­mu­ją­ce się bez­pie­czeń­stwem żyw­no­ści, to jed­nak ist­nie­je wiele da­nych na­uko­wych, które świad­czą na nie­ko­rzyść glu­ta­mi­nia­nu.
Wśród do­le­gli­wo­ści, jakie wy­wo­łu­je nad­mier­ne spo­ży­cie tej sub­stan­cji, wy­mie­nia się mi­gre­ny, nad­mier­ną po­tli­wość, przy­spie­szo­ną akcję serca, mdło­ści, osła­bie­nie, bóle w klat­ce pier­sio­wej, uczu­cie odrę­twie­nia twa­rzy. Ze­spół ob­ja­wów wią­za­nych z dzia­ła­niem glu­ta­mi­nian sodu okre­śla­ny jest czę­sto mia­nem "syn­dro­mu chiń­skiej re­stau­ra­cji".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation