Kuchnia

Pieczywo & Tosty

Kanapka z jajkiem, łososiem i szczypiorkiem
Składniki na 4 kanapki:
1 jajko, ugotowane na półtwardo, z miękkim żółtkiem
wąski szczypiorek, drobno posiekany
4 cienkie kromki chleba pumpernikiel lub chleba pełnoziarnistego
serek kremowy, śmietankowy
4 plasterki wędzonego łososia
4 łyżeczki kawioru (można pominąć)
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
2 ćwiartki cytryny do serwowania
majonez
Jajko wkładam do wrzącej wody i gotuję 8 minut. Rozbijam skorupkę i wkładam do zimnej wody na kilka minut. Obieram i ostrym nożem kroję na plasterki. Kromki chleba smaruję dokładnie i grubo serkiem. Kładę posmarowaną stroną na szczypiorku, lekko dociskając. Obtaczam szczypiorkiem boki. Przekładam na półmisek, układam plasterki łososia i jajka. Dekoruję kawiorem (jeśli używam), posypuję solą morską do smaku i świeżo zmielonym czarnym pierzem. Dekoruję majonezem, szczypiorkiem i podaję z ćwiartkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation