Kuchnia

Przepisy

Przyjemność z pieczenia: Kokosowe cudo

Ciasto:
20 dag mąki
25 dag cukru
1/2 kostki masła lub miękkiej margaryny
3 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa:

20 dag wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
5 białek

Masło (lub margarynę), cukier i żółtka utrzeć do białości, wlać śmietanę ciągle mieszając. Gdy masa stanie się jednolita, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Następnie ubić białka z 3 jajek, dodać ubitą pianę do ciasta i delikatnie połączyć składniki drewnianą łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana blaszkę.
Ubić osobno pianę z 5 białek, dodać cukier pod koniec ubijania, ciągle mieszając.
Do ubitej piany wrzucić wiórki kokosowe, zamieszać i wyłożyć tą masę na ciasto - wyrównać.
Blaszkę przykryć papierem do pieczenia, aby wiórki się za mocno nie spiekły. Ciasto piec w temp. 180°C (u mnie na termoobiegu) przez ok. 30 minut potem zdjąć papier i piec jeszcze 10 minut, żeby góra się zarumieniła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation