Kuchnia

ciasta

JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO
Spód:
15 dag herbatników
4 łyżki płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru (może być i biały)
5 łyżek stopionego masła
łyżeczka esencji waniliowej lub cukru wanilinowego
Masa:
50 dag jagód
40 dag zmielonego twarogu
szklanka kremówki 30 lub 36%
3 łyżki żelatyny
20 dag cukru
Na wierzch (opcjonalnie)
szklanka kremówki 30 lub 36%
3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub jagód
Spód oczywiście jak zawsze: ciastka kruszymy i mieszamy z resztą składników. Wciskamy w dno tortownicy. Teraz możemy albo schować go do lodówki, albo podpiec przez 10 min w 180 stopniach, żeby był bardziej chrupiący. Ja podpiekłam, więc tę opcję polecam. :)
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i grzy napęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia. Kremówkę ubijamy.


Ser miksujemy z cukrem i jagodami. Ciągle ucierając, wlewamy ciepłą żelatynę. Następnie porcjami dodajemy ubitą śmietankę, tym razem mieszając już łyżką. Masę wykładamy na ostudzony spód, wygładzamy i wstawiamy na noc do lodówki.


Na wierchu można zrobić fioletową chmurkę, to znaczy dżem podgrzać i przetrzeć przez sitko, a następnie połączyć z ubitą śmietanką i wyłożyć to na sernik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation