Kuchnia

zapiekanki

Pyszna i prosta zapiekanka ziemniaczana -
1 kg mielonej wieprzowiny
1 kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 por
1 łyżka oleju do smażenia
sól
pieprz
1 szklanka wywaru jarzynowego
1 łyżeczka majeranku
ser żółty
natka pietruszki do dekoracji

Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na łyżce oleju. Dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrobić dłońmi. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, kawałek pora pokroić w plasterki.

Połowę ziemniaków ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym , na ziemniaki wyłożyć mięso, posypać marchewką i porem, wyłożyć resztę ziemniaków i zalać rosołem. Wszystko oprószyć solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Piec w 200 st. C przez około 1,5 godziny. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Udekorować natką pietruszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation