Kuchnia

ANNA

Składniki na deser:

resztki miękkiego piernika lub pierniczków (w czekoladzie lub lukrze), pokruszone, mogą być z bakaliami
śmietana kremówka 30% ubita na sztywno z łyżeczką cukru pudru (do smaku, dodawanego na koniec ubijania)
kilka łyżek frużeliny żurawinowej

Jak przygotować frużelinę żurawinową?

Potrzebne składniki:

500 g świeżej lub mrożonej żurawiny
1 - 1,25 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody

Owoce wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Owoce puszczą na pewno dużo soku. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać. Żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw je zmiksować z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy kisielem a galaretką), nie być gęsta jak galaretka, ale lejąca.

W pucharkach na dnie układać okruszki piernikowe, na nie kłaść bitą śmietanę, dekorować frużeliną z żurawiny.

Przepis jest na sporą ilość frużeliny - można ją podawać z ciastami świątecznymi.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation