Kuchnia

Kuchnia

http://cookmagazine.pl/zapiekanka-kalafiorowa-z-serem/

Składniki:

2 ząbki czosnku
50 g masła
50 g mąki
1,5 kg kalafiora
500 ml mleka
75 g ostrego sera (np. gruyere’a lub dojrzałego cheddara)
2 kromki czerstwego chleba
po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, rozmarynu i pieprzu cayenne
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę, by stworzyć zasmażkę. Stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając, aż powstanie gładki sos. Do sosu dodajemy starty ser.

Kalafior dzielimy na różyczki i układamy w dużym naczyniu do zapiekania. Zalewamy serowym sosem.

Suchy chleb miksujemy z oliwą, przyprawami i ziołami. Posypkę równomiernie układamy na kalafiorze. Pieczemy przez godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation