Kuchnia

gotowanie

Tabbouleh - libańska sycąca sałatka

Składniki: 8 łyżek drobnego bulguru (może być kuskus, pęczak,jaglana, gryczana), sok wyciśnięty z 1 cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, odrobina wrzątku, 2 pęczki natki pietruszki, garść listków świeżej mięty, 3 duże pomidory, 1 duży ogórek gruntowy, 1 łyżka oliwy, 2 szalotki, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: kaszę połączyć z oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut, a następnie zalać wrzątkiem, aby bulgur delikatnie zmiękł. Pietruszkę posiekać, ogórka obrać i pokroić w kostkę. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w misce, dodać pozostałą oliwę, posiekaną szalotkę i doprawić do smaku. Wymieszać z kaszą i od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation