Kuchnia

Pierogi

Byczki

Składniki na ciasto : ( na ok 60 sztuk )

1,5 kg ziemniaków
około 500 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka soli
Farsz : ( najlepiej przygotować dzień wcześniej lub wykorzystać mięso i warzywa z niedzielnego rosołu )

500 g wołowiny
3 spore ćwiartki z kurczaka
warzywa jak na rosół ( seler, marchew, pietruszka, por , cebula)
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
Mięso wraz z pozostałymi składnikami na farsz umieszczamy w jednym garnku. Zalewamy wodą, gotujemy rosół. Odstawiamy do ostygnięcia. Udka obieramy z mięsa i przekładamy wraz z wołowiną, jedną marchewką i jedną pietruszką do malaksera. Miksujemy całość na niemalże jednolitą masę. Jeśli nie macie malaksera można całość przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy dolewamy około 1/2 szklanki bulionu, stopniowo, cały czas mieszając masa nie powinna być zbyt sucha ale tez zbyt mokra. W miarę potrzeby można dolać go więcej. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy aż będzie gładkie.

Na podsypany spora ilością blat wykładamy część ciasta. Wałkujemy na grubość ok 4-5 mm i dzielimy na niewielkie kwadraty lub prostokąty. Na każdy kawałek nakładamy farsz, składamy na pół i tak jak w przypadku pierogów sklejamy boki.

Gotowe byczki gotujemy partiami w osolonym wrzątku około 2-3 minut po wypłynięciu na wierzch. Podajemy z podsmażoną cebulką, skwarkami lub odsmażane na patelni.

* Oryginalny farsz to 450 g ugotowanego mięsa wieprzowego lub drobiowego. 450 g podsmażonych pieczarek. Jedna duża cebula wcześniej również podsmażona na złoty kolor. Wszystkie składniki należy przekręcić przez maszynkę lub zmiksować. Doprawić solą, pieprzem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation