Kuchnia

kurczak

SZARPANY KURCZAK

500g filetu z kurczaka
250g passaty pomidorowej
mała cebula (u mnie 2 szalotki)
ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
dowolne przyprawy (u mnie mieszanka do chili con carne i słodka papryka)


Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Na patelni wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podduszamy do miękkości z odrobiną wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy całość jeszcze kilkanaście sekund (nie dłużej, bo czosnek zrobi się gorzki). Przekładamy zawartość patelni do garnka z grubym dnem i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Mieszamy dokładnie, ustawiamy palnik na niską moc (u mnie 3/9), wkładamy kurczaka i polewamy sosem aby był dokładnie obtoczony. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około godzinę. W tym czasie 2-3 razy obróciłam mięso w garnku.

Kurczak jest gotowy, gdy pod wpływem nacisku łyżki zaczyna się rozpadać. Wyjmujemy mięso na talerz i przy użyciu dwóch widelców rozrywamy mięso wzdłuż włókien. Dodajemy kilka łyżek sosu i całość dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Resztę sosu przelewamy do słoika i dowolnie używamy :)

Podajemy z surówką (posiłek BT) lub z ryżem. Świetnie pasuje też jako nadzienie do burgerów, tortilii, chlebków naan lub pit

http://tak-smakuje-zdrowie.blogspot.com/2016/07/pulled-chicken-czyli-szarpany-kurczak.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation