Kuchnia

zupa

Ale Meksyk! - Sopa de Azteca

Składniki typowo meksykańskie – smażona na oleju tortilla, awokado, pomidory i papryczka chili pasilla. Bardzo interesujący smak.

Składniki:
2 tortille kukurydziane pokrojone w paski
2 duże pomidory
ćwiartka cebuli, drobno posiekanej
1 mały ząbek czosnku
1 litr bulionu
kilka gałązek pietruszki
2 chili pasilla, smażone na oleju
awokado pokrojone w kostkę
1/4szklanki startego sera
2 łyżki śmietany
1 papryczka chili
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Zblenduj pomidory z czosnkiem papryczką chili i cebulą.
sopa-azteca-blendowanie-pomidorow
Wlej do garnka razem z dwoma łyżkami oleju i smaż przez kilka minut. Dodaj bulion, natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem i gotuj około 15 minut.

Na patelni na oleju podsmaż paski tortilli. Gdy tortilla będzie już złocista i chrupiąca wyjmij z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz.
Awokado obierz i pokrój w kosteczkę, ser zetrzyj na grubej tarce.
Wrzuć awokado, ser i chile pasilla do miseczki, zalej zupą.

Dadaj łyżkę śmietany. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation