Kuchnia

Kuchnia na słodko

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI

SKŁADNIKI

OPADAJĄCE CIASTO CZEKOLADOWE
125 g masła
125 g cukru
300 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju roślinnego
6 jajek (dużych, L)
2 łyżki kakao gorzkiego
szczypta soli

WYPEŁNIENIE
świeże owoce, np. maliny i borówka amerykańska, truskawki
200 g śmietanki 30%, do ubijania, zimnej
150 g sera mascarpone, zimnego
ok. 4 - 5 łyżek cukru pudru
opcjonalnie - listki mięty

PRZYGOTOWANIE

OPADAJĄCE CIASTO CZEKOLADOWE
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem. Do miski włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać olej i dodać masło, wszystko rozpuścić (najlepiej w mikrofalówce), wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Do drugiej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Do żółtek dodać kakao, sól i wymieszać, następnie wlewać mieszając roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ubić pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników (masa zwiększy swoją objętość). Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 - 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na kratkę. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Ciasto czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.
WYPEŁNIENIE
Do zimnej miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijać mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Wyłożyć ją na całkowicie wystudzone ciasto, posypać owocami i udekorować listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation